Παραδοσιακη μακεδονικη πιτα


Παραδοσιακη μακεδονικη πιτα υλικά:
1 ταψι μεγαλο...
1 κιλο αλευρι για ολες της χρήσης. ..
1 κουταλια.σουπας..ξυδι 
1 κουταλια σουπας αλατι 
1 φλιτζανι τσαγιου ελαιόλαδο. 
1 μεγαλο φλιτζάνι 250 ml νερο χλιαρό. ...
Βαζουμε το αλεύρι κοσκινισμενο σε μια λεκανη προσθετουμε το αλατι...κανουμε μια τρυπα στην μεση και ρίχνουμε το λαδι και το ξυδι ανακατευουμε ολο το αλευρι μεχρι να γινουν μικροι σβώλοι σαν τραχανας.
Κατοπην ριχνουμε λιγο λιγο το χλιαρό νερο...και ζημωνουμε καλα μεχρι να εχουμε μια ελαστικη ζύμη. ....κατόπιν το χωρίζουμε σε 6 μπαλες της λαδωνουνουμε λιγο και της σκεπαζουμε να ξεκουραστη η ζυμη...1 ωρα περιπου .....
Γεμιση:
Την ωρα που ξεκουραζουμε την ζυμη φτιαχνουμε την γεμιση.... Υλικα: 1 κιλο σπανάκι καθαρισμενο και κομμένο. 
1 ματσακι άνηθο. 
1 κρεμυδι μικρο ψιλοκομενο αλατι 
1 κουταλια σουπας ριγανι 
1 κουταλια σουπας πιπερι 
1 κουταλια γλυκου κύμινο και 
1/2 κιλου φετα..... Ελαιόλαδο 3 κουταλιες σουπας για το σοταρισμα .... Σε ενα τηγάνι ριχνουμε το ελαιόλαδο μολις ζεσταθεί ριχνουμε το κρεμμύδι. ..αφου παρει λιγο χρώμα προσθέτουμε το σπανακι λιγο λιγο και το σοταρουμε. Μετα ριχνουμε το άνηθο περιπου ενα φλιτζανι μικρο ψιλοκομμένο. .και ριχνουμε απο πανω τα μπαχαρικα αλατι πιπερι κιμινο δεν το αφηνουμε να μαραθει πολυ....
Για το ανοιγμα του φυλλου ενα μπολ καλαμποκαλευρο η νισεστε η κορνφλαουρ. ... Λαδι για το ταψι και τα φύλλα 1 κρόκο αυγου για το τελευταίο φυλλο. ..ανοιγμα φυλλου με λεπτό ξυλυκι η πλαστη....
Ριχνουμε στο τραπεζι καλαμποκαλευρο..(δεν κολαει το φυλλο) και βαζουμε το πρωτο μπαλακι ζυμης...το ανοιγουμε πρωτα λιγο στο χερι...ανοιγουμε με τον πλαστη ριχνοντας λιγο λιγο. Αλευρι...τοποθετουμε το φυλλο σε λαδωμενο ταψι και το λαδωνουμε. ..ετσι βαζουμε τα 3 φύλλα. ..ριχνουμε την γέμιση με τα χορτα και την φετα σε μικρα μικρα κομματια ..σκεπαζουμε με αλλα 3 φυλλα και την κλεινουμε στης ακρες διπλονοντας τα φύλλα που προεξεχουν εξω απο το ταψι...λαδωνουμε ελαχιστα και την αλείφουμε με τον κροκο του αυγου την τρυπαμε σε 5-6 σημεια με ενα μαχαιρι και την ψηνουμε σε προθερμασνενο φουρνο πανω κατω στους 200βαθμους για 50-60 λεπτά αναλογα τον φουρνο....


Καλη σας ορεξη...